Home

Techniek & titelsSchilderijen t/m 2013Schilderijen vanaf 2013

Paintings from 2013ExpositiesContact:
rob@robvanhoek.com

TECHNIEK & TITELSOp het doek breng ik met de kwast ongeveer 5 á 6 grond lagen aan en wel zodanig, dat er een mooie structuur van kwast streken ontstaat. Het is behoorlijk tijdrovend, maar voegt wat sfeer betreft veel toe aan het schilderij.

Het schilderen zelf gebeurt met transparante olieverf in verschillende lagen. In plaats van heel precies verf op te brengen met een penseel werk ik vaak andersom: ik breng veel verf aan en poets en schrap deze laag heel precies ten dele weer weg. Dit kan met een penseel gebeuren, maar ook met een doek, keukenpapier, wattenstaafjes, de achterkant van een penseel, of wat dan ook geschikt is om de juiste lijnen, vormen of veegjes te krijgen.

Onder het begrip  “Songlines”, werk ik vanuit het volgende concept: Al de titels van mijn schilderijen zijn zinnetjes ( of stukjes daarvan) uit songteksten. Meestal van popmuziek, maar ook geschikte jazztitels, of wat dan ook.

Het is ongelooflijk hoe vaak er hierin een verwijzing voorkomt naar het landschap, het weer, de tijd van de dag, de tijd van het jaar etc. Dit zijn heerlijke titels om vanuit te werken, om of achteraf aan een schilderij toe te voegen.

De term “Songlines” is ook een half serieuze verwijzing naar het boek met die titel van Bruce Chatwin, in de Nederlandse vertaling”De Gezongen Aarde”.